Hoppa till sidans innehåll

Nya dataskyddsförordningen (GDPR)


GDPR är en förkortning som vi alla behöver lära oss mer om. Det är en EU-förordning som innebär ett stärkt skydd för enskildas personliga integritet och ställer hårdare krav på hur personuppgifter får behandlas.
Som förening är vi skyldiga att informera alla medlemmar om GDRP, nedan kan ni läsa mer om detta.

25 maj 2018 träder den nya europeiska dataskyddsförordningen i kraft vilken ger stora konsekvenser kring hur personuppgifter får behandlas. 
I Sverige kommer nya dataskyddsförordningen ersätta dagens Personuppgiftslag (PUL). Dataskyddsförordningen, förkortat GDPR efter engelskans ”General Data Protection Regulation”, syftar till att stärka skyddet för fysiska personer vid behandling av personuppgifter inom den Europeiska unionen och har som målsättning att anpassa lagstiftningen mer efter den digitala utvecklingen. 
Samtliga som på något sätt behandlar, det vill säga till exempel samlar in, sparar, läser, sammanställer personuppgifter bör känna till de nya reglerna och göra anpassningar därefter. Även i nya dataskyddsförordningen kommer man få behandla personuppgifter med stöd av samtycke från de registrerade, men kraven för ett giltigt samtycke skärps vilket medför att befintliga samtycken kanske inte längre gäller. För de som inte följer de nya reglerna väntar dryga böter. 

Vad innebär detta för Idrotten? 
För idrotten innebär de nya reglerna hårdare regler kopplat till vilka personuppgifter som får behandlas inom en organisation. Detta påverkar samtliga ställen där personuppgifter finns till exempel våra medlemsregister, tävlingssystemet, resultatlistor, licensregister eller liknande. Personuppgifter kan var uppgifter om namn, personnummer, e-postadresser, bilder eller liknande som går att hänföra till en särskild fysisk person.


För att få mer information om GDPR, den nya Dataskyddsförordningen som ersätter PUL 25 Maj 2018 kan man klicka på länken nedan.

Uppförandekod Riksidrottsförbundet och behandling av personuppgifter

 

Uppdaterad: 08 OKT 2018 20:01
Skribent: Anders Engelholm
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Härnösands Curlingklubb - Curling
c/o Björn Sidén, Strengbergsgatan 9A
87133 Härnösand

Besöksadress:
Högslätten sportcenter, Brännavägen 166
87133 Härnösand

Kontakt:
Tel: 070-5713787
E-post: This is a mailto link

Se all info

Våra stolta samarbetspartners:
 

skyltar korr4

 

 

 

Sotarn_ok

 

comfort_ok

 

maklarhuset

 

sjolunds_korr

 

hernomaleri

 

Stripe

 

freddes